AZ EMBER

Egy viccel kezdem. A férfi elmegy az orvoshoz és elpanaszolja: "doktor úr, a bal herémtől elindul fölfelé, a nyakamig sugárzó, éles fájdalom. Az orvos azt mondja: "Hát uram, sajnos ki kell operálni a bal heréjét." Pár hónap múlva ismét megkeresi az orvost és elpanaszolja, hogy most meg a jobb heréjétől indul fölfelé... Az orvos azt mondja: "Sajnos a jobb heréjét is kell operálnunk." Emberünk a műtét után elmegy a szabóhoz, hogy új nadrágot varrasson magának. A szabó megkérdezi tőle: "Uram, melyik oldalon hordja a szerszámát? Tudja ez azért fontos, mert ha nem jó a nadrág szabása, akkor a heréjétől elindul fölfelé, a nyakáig kisugárzó éles fájdalom." :D

Bal oldali, jobb oldali, liberális, közép ilyen, szélső olyan. És hol van maga az EMBER? Hova süllyed a világ, amikor egy ember kijelenti, hogy neki szegfűt nehogy bárki is vegyen ajándékba, mert az balos virág... és büszkén meséli, hogy ő mindig az út jobb oldalán megy. Azt gondolom, nincs ártóbb dolog a fanatizmusnál.

Nincs balos, jobbos, liberális gyermek, vagy felnőtt. Mint ahogy nincs balos, jobbos, liberális beteg vagy elhuny ember sem. Rossz belegondolni, mi lenne, ha oldalak szerint tanítana a tanár, aszerint mentene életet az orvos, aszerint kerülne sor a végső tiszteletadásra.

Vagy EMBER az Ember vagy nem ember az ember.

Régebben még működött, hogy egy bal kezét használó gyermeket átszoktattak a "szép kezére". Ma már csak figyeljük az "oldaliságát", de nem alkalmazunk erőszakot... legalább is bízom benne.

Szomorúan tapasztalom, hogy leszoktunk az emberhez méltó, asszertív kommunikációról. Ha valakinek eltérő véleménye van, akkor az már - jobb esetben - nettó ellenség, de még a hazaáruló címkét is - jogi következmények nélkül - megkaphatja. Azt a hangnemet, stílust, amit nyilvános társaságban esetleg nem mernének bizonyos emberek megütni, azt a szabad és sokszor szabados fb mögé bújva gond és gondolkozás nélkül ma még sajnos sokan megteszik.

Nem győzöm hangsúlyozni: tisztelet a kivételnek, akinek nem inge, ne vegye magára.

Mi lenne, ha felelős emberként végezné mindenki a dolgát, tenné, amit legjobb tudása, képessége és szándéka szerint tehet nemcsak magáért, hanem a szűkebb és tágabb közösségért.. akár egy nemzetért?

Mi lenne, ha megértéssel tudnánk egymás felé fordulni?

Mi lenne, ha észrevennénk a körülöttünk élők nehézségét és közösen megpróbálnánk megoldani?

Mi lenne, ha mindenki a saját háza táján söpörne és tartaná azt rendben, tisztaságban?

Mi lenne, ha jó példát mutatnánk gyermekeinknek?

Mi lenne, ha megmutatnánk akár az egész világnak, hogyan lehetnénk méltóak a Homo sapiens - "értelmes ember" - elnevezéshez? - balos, jobbos, liberális köpönyeg nélkül... csak mint AZ EMBER.