Halászlé kontra magyar jogalkotás

I. Halászlé hozzávalói (2017. 11. 02-án):

1. kb. 50 dkg apró hal (törpeharcsa, keszeg, apró ponty, pontyfej, stb.)

2. 8 nagy szelet hal (ponty, harcsa)                                                           3. ikra, haltej (ízlés szerint)                                                                         4. 3 fej vöröshagyma                                                                                  5. 1 evőkanál pirospaprika                                                                         6. só                                                                                                             7. 2 halászlékocka

II. Elkészítés (2017. 11. 02-án):

1. A hagymát felkarikázzuk, az apró halat megtisztítjuk.

2. A hagymát és a halat rétegesen lerakjuk, és leöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.                                                                                 3. Megsózzuk, és halászlékockával 1 óra hosszat főzzük.                         4. Hozzáadjuk a paprikát, és még fél óra hosszat forraljuk lassan, majd az egészet áttörjük, átpasszírozzuk.                                                         5. Ezt a sűrű mártást leves sűrűségűre hígítjuk, és belefőzzük a halszeleteket (20 perc kell még a teljes puhulásig.)

2017. 11. 09-i módosító javaslat:

I/1/a: A "Hozzávalók" 1. pontjában található elem 80 dkg burgonyára cserélése (Indoklás: Magyarországon megszüntetjük a kereskedelmi célú halászatot, csak a hobbi pecások maradhatnak. Kínából vásárolunk fel mirelite halakat, ezzel ápoljuk a két ország töretlen barátságát.)

II/1/a: Az "Elkészítés" 1. pontja annyiban módosul, hogy a hagymát apróra vágjuk, továbbá az elkészítési utasítás második felének hatályon hívül hagyása lép életbe

2017. 11. 16-i módosítási javaslat:

I/2/a: A "Hozzávalók" 2. pontjában található elem 25 dkg kolbászra cserélése (Indoklás: Az egy főre eső halszelet mennyisége: 2 falat, s ez országos szinten jóval meghaladja az importból vásárolt halmennyiség megengedett GDP-értékét; valamint az I./3. és I/7. elemek is törlésre kerülnek <<indoklás: lásd előző pont>>)

II/2/a: Az "Elkészítés" 3. pontjában szereplő "halászlékockával 1 órán át főzés" hatályát veszti.

II/2/b: A hagymát megpároljuk, és ha már üveges, beledobjuk a karikára vágott kolbászt.

II/2/c: Levesszük a tűzről és meghintjük az I/5. hozzávalóval

2017. 11. 30-i módosítási javaslat:

A II. "Elkészítés" 3. pontja kiegészítésre kerül: X. Törvény Y §. 5. bek. értelmében, a 80 dkg krumplit kockára vagy - nemzeti konzultációval megszavaztatott - hosszába vágva rádobjuk a II/2/b-ben módosított már párolt állapotú hozzávalókra.

II/3. Megszórjuk az I. "Hozzávalók" 6. pontjában olvasható hozzávalóval, felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit és minden egyéb látnivalót eltakarjon!

T. "fekete taláros" Szakácsnők és Szakácsok! Önöknek csak az a dolguk, hogy a karácsony-szilveszter közötti szünetben/munkaszüneti napokon memorizálják a Halászlé receptjét, illetve az azon esett módosító javaslatokat - annak érdekében, hogy 2018-ban napra készek legyenek, tisztában legyenek az összes, akár az addig 128 életbe léptetett, törvénybe iktatott, módosított jogszabállyal.

Dr. Ebéd Elek                                                                                               a Magyar Nemzeti Séfek Miniszteri Biztosa,                                          KKK (Keverem-Kavarom Kamara) legfelsőbb elnöke

Dr. Sótkér Elemér                                                                           Független Étviselő

2017. 12. 24.