Halászlé kontra magyar jogalkotás

I. Halászlé hozzávalói (2017. 11. 02-án):

  1. kb. 50 dkg apró hal (törpeharcsa, keszeg, apró ponty, pontyfej, stb.)
  2. 8 nagy szelet hal (ponty, harcsa)                                                         
  3.  ikra, haltej (ízlés szerint)                                                                        
  4. 3 fej vöröshagyma                                                                                 
  5. 1 evőkanál
  6. pirospaprika                                                                         
  7. só                                                                                                      
  8. 2 halászlékocka

II. Elkészítés (2017. 11. 02-án):

  1. A hagymát felkarikázzuk, az apró halat megtisztítjuk.
  2. A hagymát és a halat rétegesen lerakjuk, és leöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.                                                                              
  3.  Megsózzuk, és halászlékockával 1 óra hosszat főzzük.                      
  4. Hozzáadjuk a paprikát, és még fél óra hosszat forraljuk lassan, majd az egészet áttörjük, átpasszírozzuk.                                                       
  5. Ezt a sűrű mártást leves sűrűségűre hígítjuk, és belefőzzük a halszeleteket (20 perc kell még a teljes puhulásig.)

2017. 11. 09-i módosító javaslat:

I/1/a: A "Hozzávalók" 1. pontjában található elem 80 dkg burgonyára cserélése (Indoklás: Magyarországon megszüntetjük a kereskedelmi célú halászatot, csak a hobbi pecások maradhatnak. Kínából vásárolunk fel mirelite halakat, ezzel ápoljuk a két ország töretlen barátságát.)

II/1/a: Az "Elkészítés" 1. pontja annyiban módosul, hogy a hagymát apróra vágjuk, továbbá az elkészítési utasítás második felének hatályon hívül hagyása lép életbe

2017. 11. 16-i módosítási javaslat:

I/2/a: A "Hozzávalók" 2. pontjában található elem 25 dkg kolbászra cserélése (Indoklás: Az egy főre eső halszelet mennyisége: 2 falat, s ez országos szinten jóval meghaladja az importból vásárolt halmennyiség megengedett GDP-értékét; valamint az I./3. és I/7. elemek is törlésre kerülnek <<indoklás: lásd előző pont>>)

II/2/a: Az "Elkészítés" 3. pontjában szereplő "halászlékockával 1 órán át főzés" hatályát veszti.

II/2/b: A hagymát megpároljuk, és ha már üveges, beledobjuk a karikára vágott kolbászt.

II/2/c: Levesszük a tűzről és meghintjük az I/5. hozzávalóval

2017. 11. 30-i módosítási javaslat:

A II. "Elkészítés" 3. pontja kiegészítésre kerül: X. Törvény Y §. 5. bek. értelmében, a 80 dkg krumplit kockára vagy - nemzeti konzultációval megszavaztatott - hosszába vágva rádobjuk a II/2/b-ben módosított már párolt állapotú hozzávalókra.

II/3. Megszórjuk az I. "Hozzávalók" 6. pontjában olvasható hozzávalóval, felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit és minden egyéb látnivalót eltakarjon!

T. "fekete taláros" Szakácsnők és Szakácsok! Önöknek csak az a dolguk, hogy a karácsony-szilveszter közötti szünetben/munkaszüneti napokon memorizálják a Halászlé receptjét, illetve az azon esett módosító javaslatokat - annak érdekében, hogy 2018-ban napra készek legyenek, tisztában legyenek az összes, akár az addig 128 életbe léptetett, törvénybe iktatott, módosított jogszabállyal.

Prof. Dr. Ebéd Elek dr.

(a Magyar Nemzeti Séfek Miniszteri Biztosa,  KKK (Keverem-Kavarom Kamara) legfelsőbb elnöke

Dr. Sótkér Elemér                                                                           Független Étviselő

2017. 12. 24.