Virtuális világ...

A virtuális világ az az online közösség, ahol milliárdnyi számítógép láthatatlan köldökzsinórként összeköttetésben van egymással a nap 24 órájában. Elképzelhetjük úgy is, hogy egy mesterségesen kialakított, digitális technikával létrehozott közegben, a gigacsalád tagjaként, nap mint nap ezen a csatornán kommunikálunk, így hatunk egymásra, itt éljük az életünk jelentős részét. Szűrés nélkül gyűjtjük az ismerősöket; írásban értekezünk különböző témákról; jegyzeteket írunk, posztolunk; képekkel illusztrált életeseményeinkről számolunk be válogatás nélkül - fűnek, fának -, videókat, cikkeket, mások posztjait nézegetjük, miközben kipakoljuk a saját életünket is a virtuális képernyőre. Nem kell sokat nyomozni valaki után, a Google-keresőben pillanatok alatt megannyi információhoz juthatunk bárkiről.

Sajnálatos módon vannak, akik hamis felhasználónevek mögé bújva, arcukat nem vállalva itt élik ki kisebbségi és egyéb komplexusukat, de súlyos esetben függőkké is válhatnak.

Számtalan atrocitás, durvaság érheti a világhálón, főleg a facebook-on szörfözőket, akik gyanútlanul onnan várnak segítséget bizonyos kérdéseikre.

Ha nem vigyázunk, ez a fajta (valljuk be kényelmes) kommunikáció teljesen leszoktat bennünket a személyes találkozásokról, a metakommunikáció elvész a különböző hangulatjelek helyesen vagy tévesen kódolt rengetegében, az élő emberi kapcsolatok felületes cseteléssé, lájkolássá és megosztássá silányulnak.