Figyelj és hallgass meg!

Olvasgatom a különböző oldalak hozzászólásait és bizony sokszor fegyelmeznem kell magam, hogy egy-egy kommentárhoz ne fűzzek megjegyzést.

Miért van az, hogy egy kérdésre vagy kérésre sok esetben nem csak lényegre törő, embertársaink kompetenciáját figyelembe vevő válaszok érkeznek? Miért érezzük azt, hogy tanácsolnunk kell, megoldást javasolni vagy éppen kritizálni, leszúrni a másikat? Pl. egy édesanya, aki kíváncsi arra, hogy más anyukák hány óránként szoptatják a babájukat vagy helyes-e, ha az éjszaka, vigasztalhatatlanul síró csöppségüket beviszik maguk mellé az ágyba - a legkülönfélébb, ejnye-bejnye, sok esetben megalázó véleménnyel szembesülhet; de aki őszintén megosztja a fájdalmát, csalódottságát a virtuális "rokonsággal", ő is megkaphatja a magáét, tovább fokozva a keserű érzéseit;

Sorolhatnám hosszasan a példákat, de blogomnak nem az a célja. 2017-et írunk. A számmisztika szerint (2+1+7=10) =1-es év köszöntött ránk.

Az 1-es az új célok, feladatok, inspirációk valóra váltásában, de az újjászületésben, a lelki szabadság megvalósításában is segíthet bennünket. Megtanulhatjuk, hogyan lehetünk minden tekintetben, de főleg anyagilag és érzelmileg függetlenek másoktól. Képesek vagyunk rá, hogy motiváljuk, lelkesítsük a bennünk és másokban lévő kreativitást, hiszen mindnyájan valamilyen talentummal vagyunk megáldva, különböző feladatokkal, küldetésekkel érkezünk a Föld nevű bolygóra.

Pozitív megerősítésekkel, építő szándékú észrevételeinkkel segíthetjük embertársainkat... HA KÉRIK. Jó példamutatással törekedhetünk arra, hogy mások is fontosnak tartsák a testi, lelki, szellemi Egész-ségüket. Kialakíthatunk új szokásokat, újfajta szemléletmódot, hozzáállást, hogy általunk jobb legyen a világ, amit az utánunk érkezőknek hagyunk.

Figyelhetünk a környezetünkre, hogy ki, miben szorulna segítségre. Felajánlhatjuk a szolgálatunkat... HA KÉRI ÉS ELFOGADJA. Úgy gondolom, többek között a FIGYELEM az, amivel MINDEN NAP MEGAJÁNDÉKOZHATJUK EGYMÁST. Nemtől, kortól, vallástól, ünnepektől függetlenül.

Az értő figyelem, meghallgatás, személyes kapcsolatokban könnyen (?) megvalósítható. De hogyan legyünk "értő figyelők" a virtuális térben, ahol elektronikusan beszélgetünk? Ahol a metakommuniká-kációt legfeljebb a hangulatjelek :) :( :o közvetítik... ahol a hallgatás a beszélgetés megszakadását eredményezi...

Mielőtt válaszolunk figyeljünk és értsük meg, egyáltalán kérdezett-e a másik? Ha kérdezett, akkor mit? Tanácsot kért, véleményt, segítséget, konkrét ismereteket?

Gyakorolhatjuk 2017-ben az értő figyelmet. Azt az eszközt, mellyel bizonyíthatjuk, hogy valóban megértettük az üzenetet.

Mi az emberek közötti kommunikáció lényege? Hogy megértsük a másikat és megértsenek engem. Az értő figyelem nem feltétlenül jelent egyetértést, /!/ csupán azt, hogy megértettem, hogy a másik mit gondol, mit érez. Az empátia és elfogadás megléte bármely kapcsolatban kölcsönösen biztosítja a felek testi-lelki fejlődését és egészségét.

Ha képesek vagyunk meghallgatni, megérteni és kritika nélkül elfogadni embertársainkat, pozitív érzéseik lesznek önmaguk iránt és ők is arra fognak törekedni, hogy viszonozzák a jó érzést. Legalábbis többségében. Ami viszont segít megélni és elfogadni a "kisebbségét".